Salı, Mart 19, 2024
   
Text Size

Tayland

Tayland Hakkında biraz bilgi vereyim

Para Birimi: Baht
Konuşulan Diller: Resmi dil Tai'cadır.Çince ve İngilizce genelde anlaşılır.
Uçuş Süresi: 9 saat.
Saat Farkı: 4 saat ileri.
İklim-Sıcaklık: Ülkede sıcak ve nemli Muson iklimi hakimdir. Bangkok'ta yıllık ortalama sıcaklık 25-30 C º kadardır. Hava durumu üç ana döneme ayrılıştır: Haziran-Ekim: Tropik Yağmurlar Kasım-Şubat: Serin. Mart-Mayıs: Sıcak
Sağlık ile ilgili Detaylar: Genel bir sağlık problemi yoktur. Musluk suyu içilmez. Dışarıda yediğinizde yemeklerinizin iyi piştiğine dikkat etmenizi öneririz. Ayrıca sıcak ve nemli havayı da dikkate almalısınız.
Giyim: Günlük ince yazlık kıyafetleri tercih edebilirsiniz. Ancak bazı lüks restoranlar için ceket, kravat gerekebilir.
Ayrıca kutsal yerleri gezerken biraz daha tutucu kıyafetler öneririz.Başınız açık olmalı, kıyafetiniz de muhafazakar(açık kıyafetler ve terlik yasak).
Banka ve Dükkanların Açık Olduğu Saatler:
Bankalar:
Hafta içi her gün 08:30-15:30.
Dükkanlar: Büyük mağazalar 10:00-19:00, diğer dükkanlar 08:00-21:00.
Voltaj Düzeyi: 220 Volt.
KDV: % 10 oranında vergi uygulaması vardır. Ancak vergi iadesi yoktur.
Bahşiş: Bahşiş miktarı size bağlıdır. Beğenilerinize göre % 5 -10 Bahşiş bırakabilirsiniz.

Bu kadar kitap bilgisinden sonra gelelim benim gezime; Televizyonda izlediğim bir belgesel ( Ayna ) programından esinlenerek bu ülkeye gitmeye karar verdim. Çünkü türkiyeden 6 ayı geçmemek şartı ile vize istemiyor, ucuz, güvenli, gezilecek görülecek yeri çok ayrıcada Çekik gözlü kızlardan hoşlanırım :) Türk hava yollarının direk uçuşları var aktarma yapmak istemeyenler için pahallıda olsa direk uçuş en iyisi ben şansıma ucuz bilet bulabildim aktarmasız 9 saat 30 dk'da bangkok/Suvarnamburi havalimanına indim. Eğer Türk hava yolları pahallı ise Türkmenistan hava yolları, Tacikistan Hava yolları gibi şirketlerin de uçuşları var. Benim tatilim 15 gün sürdü. Benim görüşüm taylanda seyahat şirketleriyle gitmeyin çünkü gezilecek görülecek yer çok tur programına bağımlı kalmayın derim öyle çok ingilizce bilmeyede gerek yok çat pat konuşan biri çok rahat seyahat edebilir. Burda gün gün tatilimi anlatayım;

 

 

1. Gün

Taylanda gitmek üzere hava alanında bekliyorum...


 

2. Gün

Uzun bir yolculuğun ardından ve gece deliksiz bir uykudan sonra gözlerimi tayland da açtım tabi hayatımda ilk defa yurt dışına çıktığım için farklı bir duygu oldu. Her neyse Bangkok'taki ilk durağım Wat Phra Kaew (The Grand Palace) tapınağı oldu çok büyük bir alana yayılmış onlarca tapınak var mimarilerini görünce inanması zor geliyor. Turistler için giriş ücretli, Taylandlılar için bedava tabi onlar içeride ibadetlerini yaptıkları için doğal bir durum. Dünyanın en büyük zümrüt heykeli yine bu tapınaklardan birinde resminin çekilmesi yasak uzaktan doğru deneyim dedim ama benim kompakt makinenin zoom'u yetmedi neyse İçeride resim çekmek serbest giriş ücretini ödedikten sonra içeride başka birşeyden ücret alınmıyor bangkok'a giden herkesin gidip görmesi gereken bir yer. Daha sonra yürüme mesafesi ile 10 dk yürüyerek ve bir tekne ile Chao Praya nehrinden geçerek Wat Po " Güneş Tapınağına" ulaştım . Mimarisi çok ilginç, tabak gibi seramikleri yapıştırmışlar. Ayrıca merdivenleri tırmanması çok zor dikkat edin geriye düşebilirsiniz. Tam tepe noktasına çıktığınızda Chao Praya nehrini ve bangkok'un bir kısmını izlemek mümkün.

Wat Phra Kaew (The Grand Palace)

 

Wat Phra Kaew (The Grand Palace)

Taylandlıların ibadet yaptıkları mekan

Kraliyet Sarayı ( Tabi aklıma gelen ilk soruyu patlattım "aa kral burdamı yaşıyor ?" cevap " Hayır" :) )

Hayatımda böyle bir elektrik şebekesi görmedim. Burda arızayı nasıl bulduklarını çok merak ettim.

Chao Praya

Wat Po " Güneş Tapınağı"

Wat Po " Güneş Tapınağı"

 

Chao Praya ve Bangkok'tan bir görünüm.

3. Gün

Dream World " Hayal Dünyası " Hayatım boyunca gittiğim en eğlenceli mekandı diye bilirim. Giriş ücretli ve saatli giriş var sanırım. Aslında bileti ben almadığım için çok ayrıntısını bilmiyorum yinede bilet alırken sormakta fayda var. Yalnız bilet alırken 2-3 saatlik alayım demeyin çünkü mekan çok büyük bir günde zor dolaşırsınız ve her gördüğünüz yerde 15-20 dk. geçiriyorsunuz. Eğer Tayland'a gitmeyi düşünüyorsanız kesinlikle öneririm.


 


Sabah Kahvaltısı olarak pilav yiyelim dedik ordada çatal yokmuş daha doğrusu onlar sopa kullanıyor ben elle yumuldum tabi böyle iğrenç bir görüntü ortaya çıktı :)


 


 


ALo Alooooo Alo sesin geliyormu ?


 


 


Hey co naber adamım...Lanet olası sorunun ne he ? :)


How How çekilin yoldan vahşi batıdan geliyorlar, amerikanlar eskidi bunlar turkish kovboylar...


 


Kral benim..


Titanic Hesabı ;)


Serinlemek isteyenler için güzel birşey buzu makine ile un ufak edip içine seçmiş olduğunuz şeyler ( Ne olduğunu bilmiyorum ) ekleyip veriyorlar. Serinlemek için ideal.


Hazır Tuk Tuk resmini görmüşken aklıma geldi. Tayland da Tuk Tuk denen 3 tekerli motorsikletlerden heryerde görebilirsiniz bu araçları pazarlık usulu kullanabilirsiniz yalnız ben tavsiye etmiyorum çünkü turist olduğunuzy bildiklerinden fazla para alıyorlar. Taksiler ise çok ucuz kesinlikle gideceğiniz yere taksi ile gidiniz ve taksimetreyi açmasını isteyin eğer size şu paraya götürürüm derse inanmayın onun yarı ücretine gideceğiniz yere başka bir taksi ile gidebilirsiniz. Bir bilgi daha taksi veya tuk tuk'lara bindiğinizde şöför size alışverişe gidip gitmeyeceğinizi soruyor sakın gidiyorum demeyin sizi tanıdığı daha doğrusu anlaşmalı olduğu mağazalara götürüyor, siz ona acele gitmek istediğiniz yere sizi götürmesini söyleyin gerçi taksicilerin çoğu ingilizce bilmiyor. Bazı taksilerin üzerinde "We love falang" gibi birşey yazıyor bu taksiciler ingilizce biliyor demek oluyor. Eğer taksici veya tuk tuk'cu ile sorun yaşarsanız turizm polisini aramakla tehtit edin hemen alttan alıyorlar. Başıma geldi ordan biliyorum :)


 


Bu resim çekildikten 15 gün sonra askere gittim :)


Gece Chao Praya üzerinde akşam yemeği yemiştim fakat resimler çok karanlık çıkmış sadece bunu ekledim.

4. Gün

Tayland da geçirdiğim en berbat gün. Programıma göre ulusal müzeye gidecektim fakat ulusal müze kapalı olduğu için bir ertesi gün planım olan safari park'a gideyim dedim, gitmez olaydım. Buraya gitmenizi hiç tavsiye etmiyorum Giriş ücretli ve hiç eğlenemiyorsunuz. Sizi bir Otobüse bindiriyorlar sonra hayvanların arasından saatte 20 km hızla arada durarak gezdiriyorlar. Bütün safari park dedikleri yeri 20 dakikada bitiriyorsunuz ve hiç birşey anlamıyorsunuz. Gitmenizi tavsiye etmem.


 


 


 

 

5. Gün

Tayland da tur şirketleri çok yaygın size önerim sakın otellerin içerisindeki tur şirketlerinden tur almayın çünkü çok pahallı oluyor örneğin kaldığım oteldeki bir günlük gezi 1750 baht iken dışarıda bir tur şirketinden 500 baht'a aynı yerleri gezme imkanı buldum. Ayrıca ingilizce rehber ve öğle yemeğine dahil. Sizi sabah 7'de alıyorlar akşam aldıkları yere bırakıyorlar. Neyse Planlanıma göre gezimin 5. Günü ayuttaya ( taylandlılar eski şehir diyor ) gitmek için bir tur aldım. Ayuttaya taylandın siyam krallığı zamanında kurulduğu şehirmiş daha sonra kamboçya-tayland savaşında kamboçyalılar şehri yerle bir etmişler ve kral şehrin yerinin değiştirilmesine karar vermiş ve Wat Phra Kaew (The Grand Palace) kurmuşlar.


Sabahın erken saatlerinde bir keşiş yemek toplarken. Keşişler taylanda çok saygı görüyorlar hiç birşeye para vermiyorlar otobüslerde herkes onlara yer veriyor. Yalnız sağ tarafdaki çiftin ne yaptığını bende anlamadım heralde adamın gözüne birşey kaçmış :)


Benim gibi seyahat eden turistlerle hemen arkadaş olduk. 3 Tanesi japon zaten belli oluyor hangilerinin olduğu :) Japonlar çok komik adamlar onlarla konuşurken gülme krizine girdim resmen.


 


Buda ne demeyin taylandlılar arıları, sinekleri ve bir sürü böceği bu şekilde besliyorlar.


 


Yatan buda heykeli. Üzerine örtülen bezi yorgan sanmayın :) güneş için örtmüşler.


Tayland evi. Ben gittiğimde restorasyonu vardı içerisinde birşey yoktu.


Ayuttaya


İşte bizim rehberimiz ingilizceyi italyanca gibi konuşuyor anlaması zor ama sorunca sıkılmadan tekrar tekrar anlatıyor. Arada espiri yapmayıda ihmal etmiyor.


Ayuttaya


Büyük buda heykelinin içinde olduğu tapınak.


Büyük buda.


Büyük buda. Ayuttaya şehrini Wat Phra Kaew (The Grand Palace) taşırken bu heykeli taşıyamamışlar ve üzerine bir bina yaparak tapınak haline getirmişler.


 


Kao San Road caddesinde gezerken sokakların birisinde Türk kebap yazısını görünce şok oldum. Baktımki adam tavuk döner yapıyor. Yapan taylandlı tabi dönerle uzaktan yakından alakası yok yinede orda türkiyeye ait birşey görmek güzeldi.

6. Gün

Gezimin 6. Günü ani bir kararla pattayaya gitmeye karar verdim yalnız birkaç özel nedenden dolayı fazla resim çekemedim :D Pattaya bildiğiniz gibi sex turizmi ile ünlü bir yer burda bunu gerçekten görüyorsunuz birçok kafe, bar ve disko var. Ben olayın fazla derinine inmedim yalnız gözlemlerime göre baya iyi diskolar var ve de türkiyeye göre çok ucuz diyebilirim. Sokaklarda yaşlı yabancıları çok sık görüyorsunuz taylandlı çıtırları götürüyorlar :) neyse orası bizi ilgilendirmez. Pattayaya sakın eşinizle gitmeyin pişman olursunuz ayrıca ladyboy ( travesti ) çok fazla yani dikkatli olun :) Birde aids hastalığı taşıyan bargirl " bark kızları" olabilir bu yüzden olayı abartmamak lazım. Tabi sadece sex turizminin dışında pattayada güzel kültürel mekanlar var. Pattayanın tadını çıkartın derim.


Pattayanın en ünlü caddesi herşeyin kalbi burda atıyor.


Tayland da bu şekilde meyve satan tezgahlara çok rastlıyorsunuz istediğiniz meyvayı gösteriyorsunuz zaten ismini bilmediğiniz için elinizle göstermekten başka şansınız yok tezgahtar seçtiğiniz meyvayı size soyup tabakla veya poşetle veriyor. Ben tayland yemeklerini sevmediğim için bu tezgalardan çok meyve yedim. Herkesede bu tropikal meyveleri tavsiye ederim


Pattaya


 


Pattayada tam şehre hakim bir noktada kurulmuş olan bu tapınağa ( ismini bilmiyorum ) gitmenizi öneririm.


Budizm dinine inananların ibadet yaptıkları yer.


Bu tezgahtar ise meyve suyu hazırlıyor. İstediğiniz meyveleri seçiyorsunuz 2 dk içinde bardakta meyve suyu olarak size sunuyor. Ben acayip meyveler seçtiğim için biraz tadı buruk oldu ama denemek lazım.

7. Gün

Gezimin 7. gününde yine bir günlük tur alarak. Damnoen Saduak yani yüzen markete gittim. Burası adından da anlaşılacağı gibi alış veriş meraklıları için güzel bir mekan bilet alarak kano tarzı sandallara biniyorsunuz sandalın arka kısmında süren bir kişi oluyor ve genelde bayan oluyor sizi sandalı ile dükkanların önünden geçiriyor birşey almak istediğiniz zaman elinizi kaldırmanız yeterli. Unutmamanız gerekliki tayland da aldığınız herşey için pazarlık yapın. Örneğin, Eğer satıcı size 100 lira dediyse 30 lira önerin 40'a alıp çıkarsınız. Ayrıca tur şirketi izlemek isteyenler için cobra show " Kobra Şovu" olduğunu söyledi. Hazır oraya kadar gitmişken kobra şovu izlemeye değer diye düşünerek orayada gittim gittiğime değdi çok eğlendim. Yılanlarla inanılmaz gösteriler yapıyorlar giriş ücretli tabi. Ayrıca Tur kapsamında Sampran Hayvanat bahçesinide görme olanağım oldu. Kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Birçok vahşi hayvanı canlı olarak görebiliyorsunuz. Ayrıca Fil ve Timsah şovlarını izleyebiliyorsunuz.


 


 


 


 


Thai masajı bildiğiniz gibi dünyada çok meşhur. Taylandda böyle seyyar masaj yapan yerleri görmek mümkün.


 


 


Bu tuttuğum yılan yavru anakondaymış. Yavrusu böyleyse büyüğünü düşünemiyorum.


Yılan Göstericisi.


Güney koreli bir grup genç beni yalnız olduğum için masalarına davet ettiler ve türk olduğumu duyunca bana "sizin ülkeniz, geçmişte bize yardım etmiş dediler" tabi ben bunu duyunca türklüğümle gurur duydum. Çok sıcak kanlı insanlar.


 


 


 


 

8. Gün

Tayland ulusal müzesi. Aslında gezilip görülesi bir mekan yalnız ben fazla resim çekilemedim. Yinede şehrin içinde olması nedeni ile boşa geçirilicek birkaç saati olanların gezip görmesini tavsiye ederim. Ayrıca Çarşamba-Pazar günleri açık diğer günler kapalı tabi değişmediyse yani gitmeden önce bir bilenden hangi günler açık olduğunu öğrenmek lazım. Giriş ücretli.


 


 


 

9. Gün

Bütün Koh Samui adasına gitmek için yollarda geçti.

10. Gün

1 Günlük otobüs, taksi ve feribot yolculuğundan sonra Koh samui adasına ulaştım. Bütün çektiğim zahmete değdi diyebilirim. Çok güzel bir ada yalnız ben çok resim çekemedim. Kesinlikle gidilip görülmesi gereken keşfedilmemiş bir ada.


 


 

11. Gün

Samui adasında takılıyorum.


 


 


Koh Samuide bir gece pazarı.


 


 

12. Gün

Samuiden ayrılıp bangkok'a dönüş yapma zamanı.


Ayrılırken dönüp otelin resmini çektim çünkü çok ucuza güzel bir otelde kaldım. Samui'ye gitmek isteyenlere tavsiye edebilirim hemde adamlara bedavadan reklam yapmış oldum.


Manav.


Suratthani tren istasyonu. Surat thaniden bangkok'a trenle döndüm otobüsten daha iyi çünkü yataklı olduğu için uyuyabiliyorsunuz ayrıca kondüktörler turistlere çok iyi davranıyorlar.

13-14. Gün

 


Aslında taylandlılar böcek yemiyorlar. Daha çok tayland da yaşayan çinliler ve japonlar bu böcekleri yiyiyorlar.


Dönmeden önce felekten çaldığım bir gece maskeyi takınca diskoda hit oldum resmen :)


 

15. Gün

Ve dönüş tabi son olarak böyle bir resim kötü oldu ama başka resim yoktu bende bu resmi ekledim.


 

Tayland Yemekleri

Tayland'daki yemekler için söyleyebileceğim ilk şey inanılmaz bir acı hayatımda böyle acı yemek görmedim acı sevenler için bulunmaz bir yer tabi ben hiç denemedim bile. Hatta yemek yerken ağlayan insanları sokakta görmeniz mümkün. Deniz mahsüllerini kesinlikle deneyin Türkiyede çok lüks yerlerde satılan ve pahallı olan karides tayland da çok ucuz ve heryerde bulunabiliyor. Ayrıca bazı deniz mahsülü lokantalarında balığınızı nasıl istediğinizi söylüyorsunuz istediğiniz şekilde pişirip servis ediyorlar. Yalnız sokak satıcılarından yemenizi tavsiye etmem. Ayrıca orda aç kalırım yiyecek birşey bulamam korkusu yaşmayın. Ben giderken büsküvi, konserve ( Kurufasulye, Dolma ), ton balığı gibi birsürü şey aldım hep yalan oldu. Burger King, Mekdanıs :), Pizza Hut, KFC gibi mekanları bulabiliyorsunuz.

yemekler 1 small yemekler 10 small yemekler 11 small yemekler 2 small yemekler 3 small yemekler 4 small yemekler 5 small yemekler 6 small yemekler 7 small yemekler 8 small yemekler 9 small

 

Tayland gezim sırasında tay kültürünü tanıma fırsatım oldu ve oldukça farklı buldum. Umarım taylanda gitmek isteyenler için bir nebzede olsa rehber olabilmişimdir. Tayland da bulunduğum sürede birçok arkadaşım ve sevgilim bana rehber oldular. Buraya onlarında resimlerini eklemek isterdim ama izinsiz böyle birşey yapmak istemedim. Aklınıza takılan her soruyu İletişim bölümünden sorabilirsiniz elimden geldince yardımcı olmaya çalışırım. Başka gezilerde buluşmak üzere şimdilik hoşçakalın.

 

Saygılarımla

Müslüm Berdibek

 

Bu sayfada bulunan resimler ve yazılar izinli olarak ve kaynak belirterek diğer sitelerde paylaşılabilir. İzinsiz lütfen başka sitelerde kullanmayınız.

 

 

English French German Italian Portuguese Russian Spanish