Salı, Mart 19, 2024
   
Text Size

Azerbaycan

Azerbaycan Hakkında biraz bilgi vereyim

Para Birimi: Azerbaycan Manatıı AZM
Konuşulan Diller: Ülkedenin ana dili azerice fakat herkes rusça konuşabiliyor. Rusça 2. dil olarak kullanılıyor. Genel olarak ingilizce bilen fazla bulamıyorsunuz.
Uçuş Süresi: 3 saat
Saat Farkı: 2 saat ileri.
İklim-Sıcaklık: Genel olarak denize yakın bölgelerde ılıman bir iklim hakim. Kırsal kesimlerde karasal iklim görülüyor.
Sağlık ile ilgili Detaylar: Genel bir sağlık problemi yoktur.
Giyim: Yaz aylarında günlük ince kıyafetler giyilebilir. Kış aylarında kalın manto veya sezonluk montlar giyilebilir
Din: Resmi Din Şii İslamdır.
Nufus: 8.467.000 yaklaşık olarak
Voltaj Düzeyi: 220 Volt.
Bahşiş: Bahşiş miktarı size bağlıdır. Beğenilerinize göre % 5 -10 Bahşiş bırakabilirsiniz.

Bu kadar kitap bilgisinden sonra gelelim benim gezime; İş için gittiğim azerbaycan ülkesinde işlerimin 2 gün aksamasından dolayı seyahat etme fırsatı buldum ve hemen değerlendirdim :) Azerbaycan ile ilgili ilk söylemek istediğim şey bu ülke hakkında bildiğimiz bir çok şey yanlış, neler yanlış diye sorarsanız; Azerbaycan ülkesinin petrol ve doğal gaz'dan ciddi bir geliri var dolayısı ile zengin bir ülke, neden azeri vatandaşların türkiye' ye çalışmaya geldiğini sorarsanız ülkenin gelir dağılımı biraz dengesiz diyebilirim. Bu yüzden azeri vatandaşlar diğer ülkelere çalışmaya gidiyor. Bakü dünyadaki en düzenli ve temiz şehirlerden birisi sokaklarda çöp göremiyorsunuz. Şehir planlaması ve gelişmesi oldukça düzgün. Ayrıca azerilerin parası çok değerli 1 Azeri manatı 1 euro ile aynı değerde. Dolayısı ile azerbaycan bizim için pahalı bir ülke. Azerbaycanlıların konuştukları türkçe her ne kadar türkiye türkçesine en yakın türkçe gibi gözükse de anlaması zor yani biraz pratik yapmak gerekiyor. Azerbaycan ülkesinin resmi dini şii islam fakat ülkede hiç ezan sesi duymadım mevcut bulunan türk camii' sini kapatmışlar. Biz azerileri türk olarak görsek bile azerilerin bir çoğu türk değil azeri olduklarını söylüyor ve türk olduklarını kabul etmiyorlar ( Bu tamamı için geçerli değil ). Azerbaycan turistler için güvenli bir ülke diyebilirim. Azerbaycanda bulunduğum sürede ( 5 gün ) hiç insanların tartıştıklarını veya kavga ettiklerini görmedim bunun nedenini sorduğumda bir olay gerçekleşmesi durumunda polisin olaya anında müdahale ettiğini ve ciddi rüşvet aldıklarını söylediler. Yani azerbaycan'a tatil veya iş için giderseniz polisle başınızı belaya sokmayın derim. Bu kadar gözlem ve öneriden sonra gezdiğim yerler hakkında bilgiler vereyim.

 

 

Bakü şehrininin merkezini gezebilmek için bir arabaya ihtiyacınız yok çünkü gezilebilecek mekanlar birbirine yürüme mesafesinde. Bakü şehrini daha önce hiç gezmemiş olmama rağmen ayrıca elimde bir klavuz kitap veya bir rehber olmadan tek başıma rahatlıkla gezebildim. Şehir gezisine başlamak için öncelikle içeri şehire bir şekilde ulaşmanız gerekmekte. Bunun için taksiye veya otobüs şöförüne bulvar caddesi veya iç şehir demeniz yeterli. Geziye öncelikle bulvar caddesinden başlayarak, sahil, kız kulesi, içeri şehir, Şirvansara, tragovi ve şehitlik olarak bir günde rahatlıkla gezebilirsiniz.

 

Bulvar caddesi : Bakü şehrinin merkezinde bulunan bir bulvar bildiğim kadarıyla hükümet konağından başlayarak, tersanelere kadar uzanmaktadır. Bu konumu ile şehrin merkez bulvarıdır.

Bulvar Caddesi

Bulvar Caddesi

Hükümet konağı.

Bulvar caddes.

 

Sahil : Bakü şehrinin harika bir sahil şeridi var. Bulvar caddesi boyuncunca devam eden sahilde ayrıca bir saat kulesi var. Ayrıca sahilde iki adet alışveriş merkezi bulunmaktadır. Baküye gidip sahili görmezseniz geziniz yarım kalır. Bakü şehrinde denize girebilmek için ( deniz dediğim hazar denizi ) şehirden çok uzaklaşmanız gerekiyor çünkü denize petrol karıştığı için yüzmek için iyi değil.

Sahil

Sahil

Sahil

Sahil

Sahil

 

Kız Kulesi : Neden ve Ne amaçla yapıldığı henüz bilinmeyen kız kulesi bakü şehrinin sembolü niteliğindedir. Baküde kesinlikle görülmesi gereken mekanların başında gelir. Yapımı ile ilgili olarak bir çok rivayet bulunmaktadır. Bunlardan birisi ;

"Efsanelere göre eski zamanlarda bu yörelere hakim bir şah öz kızına aşık oluyor ve evlenmeyi düşünüyor. Zavallı kız babasını bu evlilikten vazgeçirmeye çalışıyor ve babasından kendisi için bir kulenin yapılmasını ve kule tamamlanıncaya kadar düğünü ertelemesini talep ediyor. Bu sırada kız gönlünü yakışıklı bir delikanlıya kaptırmış. Delikanlı kızın bu durumda olduğunu öğrenince kendisini kurtarmaya koyulmuştur. Prenses delikanlıyı yapılan kulenin üzerinde beklerken mutluluğuna ulaşmak üzereydi… Fakat, prensese ulaşmaya çalışan delikanlıyı dalgalı deniz kara sularına gömer. Delikanlının boğulduğunu gören kız kendisini denizin derin sularına atar ve sevgilisiyle birleşir..."

Tabi bu olay sadece bir efsane kız kulesi hakkında buna benzer bir çok efsane anlatılıyor. Kız kulesine girişi ücretli fakat kulenin üzerine çıktığınızda ücret ödediğinize değdiğini görüyorsunuz. İçeri şehiri ve bulvar caddesini buradan izlemek çok güzel. Ayrıca sahili ve tersaneyi de kız kulesinden izleyebilirsiniz.

Kız Kulesi

Kız kulesinden bir görünüm.

Kız kulesinden bir görünüm.

Kız kulesinden bir görünüm.

 

Seyahat ederken tanıştığım bir kaç singapurlu kız :)

 

İçeri Şehir : Bakü şehrinin ilk olarak kurulduğu etrafı surlarla çevrili olan bölüme içeri şehir deniyor. 2000 yılında içeri şehir ve içinde bulunan şirvanşahlar sarayı ve kız kulesi dünya kültür mirası listesine alınmış. Baküde görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

İçeri şehrin giriş kapılarından biri.

İçeri Şehir.

İçeri Şehir.

İçeri Şehir sokaklarını arnavut kaldırımı ile döşemişler. Sokaklar temiz ve düzenli.

İçeri şehride yürürken gözünüzü evlerden alamıyorsunuz. Çok güzel mimariler yapmışlar özenle kurulmuş bir şehir.

 

Şirvanşahlar Sarayı : İçeri şehirde bulunan şirvanşahlar sarayı bakü şehrine arapların hakim olduğu dönemde inşa edilmiş. Şirvanşahlar sarayı Asya taş mimarisinin en görkemli örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Sayara inşa edildiği 15. yüzyıldan beri birçok dönemde bütünü bozmayan eklemler yapılmış. Girişi ücretli olan bu sarayı görmenizi tavsiye ederim.

Şirvansaraylar sarayı görünümü.

Şirvanşahlar sarayı

Şirvanşahlar sarayı

Şirvanşahlar sarayı

Şirvanşahlar sarayı

Şirvanşahların Sacarasi :)

Şirvansaraylar sarayı

Şirvanşahlar Sarayı

 

Tragovi Caddesi : Tragovi caddesini birçok dünya markasının mağazasının bulunduğu ve bakü şehrinin en yoğun caddesidir. Karşılaştırmak gerekiyse istanbulda istiklal caddesi ile baküde travogi caddesi birbirine çok benziyor.

 

Tragovi Caddesinden bir görünüm.

Tragovi Caddesinden bir görünüm.

Tragovi caddesi üzerindeki binaların hepsi bu şekilde tarihi binalardan oluşuyor.

Tragovi Caddesinden bir görünüm.

Tragovi Caddesinden bir görünüm.

Tragovi Caddesinden bir görünüm.

Tragovi Caddesinden bir görünüm.

Tragovi Caddesinden bir görünüm.

Tragovi Caddesinden bir görünüm.

 

Şehitlik : Bir türkün azerbaycanda gitmesi gereken yerlerin en başınta şehitlik geliyor. Şehitlik şehrin tam merkezinde olmadığı için otobüsle veya yürüyerek gitmek gerekiyor. İçeri şehirden şehitliğe gitmek için 162 numaralı otobüse binebilirsiniz. Ben yürüyerek gittim ve pişman oldum çünkü sıcakta başıma güneş geçti :) Aslında çok uzak değil şehirden fakat baküde otobüsler pahallı olmadığı için kesinlikle otobüsü kullanın derim.

Şehitlik anıtı 1918 Yılında Türk-Kafkas ordusu'nun Azerbaycan'ın işgaline karşı düzenlediği seferde şehit olan 1130 asker anısına yaptırılmış. Hala birçok azeri ve türk vatandaşı tarafından ilgi ile ziyaret ediliyor. Bir konuda azeri hükümetini ve vatandaşları tebrik etmek gerekiyor. Şehitliğin çevre düzenlemesi ve bakımını çok iyi yapıyorlar. Umarım bu şekilde uzun yıllar devam eder. Yalnız bir türlü anlayamadığım konu diyanet işleri bakanığı tarafından yaptırılan türk camii'si neden kapatılmış. Bakü şehrinde bulunduğum süre boyunca hiç ezan sesi duyamadım. Bütün camiler hükümet tarafından kapatılmış. Resmi dini islam olan bir ülkede ezan sesi duyamamak beni çok üzdü diyebilir. Umarım kapatılan türk camisi ve diğer camiler yakın zamanda ibadete açılır.

Şehitler Anıtı

Diyanet işleri başkanlığı tarafından yaptırılan Türk Camii.

Şehitlik mertebesine ulaşmış askerlerin isimleri ve rütbeleri yazıyor.

Şehid olan bazı askerlerin ve azeri vatandaşların resimlerini görebilirsiniz.

Türk- Azeri Şehitleri anıtı.

Şehitlik Anıtı.

Şehitlik anıtı bakü şehrine tam hakim olan bir tepeye inşaa edilmiş. Buradan bakü şehrini izleyebilirsiniz.

 


Qobistan ( Gobistan ) : Gezimin ikinci gününde tanıştığım singapurlu kızların tavsiyesi üzerine Qobustan şehrine gitmeye karar verdim. Yalnız nasıl gideceğimi bilmediğim için tanıdığım bir kaç kişiye sordum. Bir metro, Bir şehiriçi otobüsü ve bir şehirler arası otobüse binerek Qobustan şehrine ulaştım yalnız gittiğim yolun tamamen yanlış olduğunu Qobustan'dan dönerken öğrendim :) Daha kolay bir şekilde Qobustan şehrine gitmek mümkün. Tam emin değilim ama iç şehirden 128 numaralı otobüse ve onun son durağından 95 numaralı ( bundan eminim ) otobüse bindiğinizde Qobustan şehrine gidebilirisiniz.

Qobustan şehrinde otobüsten indiğinizde müzeye gitmek için mecburen taksi kullanmak zorundasınız. Yürüyerek gitmek imkansıza yakın. Bir taksi şöförüne Qobustan müzesine nekadara gideceğini sorduğumda, bana Qobustan müzesini ve çamur volkanını 20 manat'a gezdirebileceğini ayrıca bana rehberlik yapacağını söyledi tabi bu fiyat bana biraz fazla gibi geldiysede müzeden çamur volkanına gittiğimizde bu paranın normal olduğunu anladım. Bindiğim taksi tam bir döküntüydü ama şöförü iyi bir insan bu yüzden onun telefon numarasını aldım. Eğer Qobustanda gezmek isterseniz +994556502543 nolu telefondan yaşarla konuşabilirsiniz veya başka bir taksi ile anlaşabilirsiniz. Qobustana gitmişken sakın çamur volkanlarını görmeden dönmeyin derim.

Qobustan müzesinin girişi ücretli. Müze içinde Qobustan halkı tarafından kullanılmış el aletleri ve onların yaşamlarını anlatan illüstrasyonlar bulunuyor. Müze gezisini tamamladıktan sonra müzenin arkasında bulunan mağara ve duvar resimlerinin olduğu kısıma gittim. Bir yandan yaşarın anlattıklarını  dinledim bir yandan resimler çektim. Yaşarın anlattıklarını kısaca özetlemek gerekirse;" Bir maden çalışması sırasında işçiler kayalarda çizimler görmüşler böylece qoubustan duvar çizimleri bulunmuş. İlk araştırma 1939 yılında yapılmış. Şu ana kadar 6000 tane duvar resmi bulunmuş. Unesco dünya mirası listesindeymiş." Tabi yaşar azerice anlattığı için anlamak baya zor oldu :) Ama her sorduğumda sıkılmadan anlattığı için ondan qoubustanın geçmişi hakkında baya birşey öğrendim.

Qobustan kullandıkları baltalar.

Qobustanlıların aile yaşamlarını anlatan maket.

Qobustanlıların avlanmalarının anlatıldığı maketler.

Qobustanlıların kullandıkları çömlekler.

Qobustan şehri denizin kenarında bu yüzden yüksek ihtimalle yiyeceklerinin bir kısmınıda deniz mahsülleri oluşturuyordu.

Qobustanlı bir adamın duvara yazı yazmasının anlatıldığı maket.

Qobustan çok kayalık bir şehir.

Qobustan duvar çizimlerini incelerken.

Qobustan duvar çizimleri.

 

Qobustan duvar çizimleri.

Yaşarın anlattığına göre Qubustanlılar avlanmak için bu şekilde kayaları oymuşlar buraya saklanıp yoldan geçen hayvanları avlıyorlarmış.

Qobustan duvar çizimleri.

Yaşar ilk volkan dediğinde ben lav göreceğimi sanıyordum ama gittiğimizde çamur görünce şok oldum :) Daha önce hiç yerden çamur fışkırdığını duymamıştım ve görmemiştim. Qubustan ekolojik olarak çok farklı bir yer. Azerbaycan doğal gaz ve petrolünün hatrı sayılır bir kısmı bu şehirden elde ediliyormuş. Ayrıca çamur volkanlarının çıktığı yerden daha sonra petrol fışkırabiliyormuş. Çıkan çamur tamamen soğuk olmasıda bana ilginç geldi. Daha sonra yaptığım araştırmalar sonucunda dünyadaki 255 adet çamur volkanının 230 tanesinin azerbaycanda olduğunu ve burdan alınan çamurun bir çok cilt hastalığının tedavisinda kullanıldığını öğrendim  bu yüzden Eğer qobustan şehrine giderseniz yanınızda bir yoğurt kovası ile gidin ve bu çamurdan kovanıza doldurun daha sonra vucudunuzda kullanın :)

Çamur Volkanı

Çamur 30-40 saniyede bir yerden baloncuk oluşturarak fışkırıyor. Bunu izlemek çok zevkli oluyor.

Çamur fışkıran yerlerde tepecikler oluşmuş.

Çamur Volkanlarına gittiğim taksi :) Biraz dökülüyor ama oraya gitmek için cip veya bu şekilde bir araç gerekiyor.

 

Azerbaycan seyahatim sırasında, birazda olsa azeri kültürünü tanıma fırsatı buldum. Aklınıza takılan her soruyu İletişim bölümünden sorabilirsiniz elimden geldince yardımcı olmaya çalışırım. Başka gezilerde buluşmak üzere şimdilik hoşçakalın.

 

Saygılarımla

Müslüm Berdibek

 

Bu sayfada bulunan resimler ve yazılar izinli olarak ve kaynak belirterek diğer sitelerde paylaşılabilir. İzinsiz lütfen başka sitelerde kullanmayınız.


English French German Italian Portuguese Russian Spanish