Salı, Mart 19, 2024
   
Text Size

Süleymaniye Camii ve Külliyesi

Eminönü'ne her gidişimde hayranlıkla baktığım fakat bir türlü gitmenin nasip olmadığı Süleymaniye Camii'ne gitmek üzere bir cumartesi günü yola koyuldum. Büyük ve heybetli bir yapı ile karşılaşacağımı tahmin ediyordum. Nitekim bahsettiğim bu camii ve külliyesi, Osmanlı devletinin yükseliş dönemine padişahlık yapmış olan Kanuni Sultan Süleymanın, Döneminin en ünlü mimarlarından Mimar Sinan'a 1550-1557 yıllarında yaptırdığı bir eserdir.

Mimar Sinanın kalfalık eser olarak nitelendirilen süleymaniye külliyesinin binaları ; Süleymaniye Camii, medrese (Okul), kütüphane, hamam, imare (Yoksullara yemek verilen aşevi), Hazire (Mezarlık) ve dükkanlardır. Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Mimar Sinan'ın mezarlıkları bu hazire yerinde bulunmaktadır.

Caminin yapısal özelliklerinden biraz bahsetmek gerekirse; İstanbul'un yedi tepsinden biri üzerinde kurulan Süleymaniye camii 4 minareden oluşmaktadır. Bu minarelerin avlu tarafında olanları daha kısadır. Toplam 10 şerefesi bulanan caminin avlu tarafındaki minarelerinde ikişer, cami tarafında bulunan minarelerinde üçer şerefe vardır. Bunun anlamı Kanuni Sultan Süleyman osmanlı devletinde onuncu padişahdır. 4 minare olmasının sebebi ise, Kanuni Sultan Süleyman İstanbul şehrinin feth'inden sonra dördüncü padişahdır. Süleymaniye Camii İstanbu'daki en büyük cami olma özelliğini taşımaktadır. Caminin İç alanı 3.422 m2 dir. Kubbesi zeminden 48.5 metre yüksektir ve çapı 27,25 metredir. Cami ve külliyenin yapmında ozamanın en iyileriden seçilen 3523 usta çalışmıştır. Diğer Osmanlı devleti dönemindeki yapılan cami'lerden farklı olarak Süleymaniye Cami'sinin kapısı ağaçtan değil ,tunç'tan ( Bakır alaşımı ) yapılmıştır. Kapıları sedefkar Mehmet Zıli efendi tarafından yapılmıştır. Cami'nin en büyük özelliklerinden biri de o dönemde elektrik olmadığı için gaz lambası kullanılmaktaydı. Mimar Sinan mükemmel bir hesapla lambadan çıkan is'in cami tavanı'nı kirletmesini engellemek için hava sirkülasyonu ile bütün is'in bir yerde toplanmasını sağlamıştır. Hatta bu is mürekkep olarakta kullanılmaktaydı.

Şu an cami ve külleye binalarında restorasyon çalışması yapıldığı için bir çok yeri göremedim. Ama yinede gittiğime değdiğini söyleyebilirim. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasından sonra tekrar Süleymaniye cami ve Külliyesini ziyaret edeceğim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulaşım

 

 

 

English French German Italian Portuguese Russian Spanish